top of page

Akif Parlatan ile Röportaj

Son Güncellenme Tarihi: 3.03.2020 |(Kaynak: gumruktv.com.tr)

Gerginlikler Gümrük Müşaviri Akif Parlatan’ın sahneye gelerek Genel Kurulun geç başlaması üzerine yaptığı konuşma nedeniyle başlamıştı. Bu konudaki sorularımızı Akif Parlatan’a sorduk.

İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği’nin Olağan Mali Genel Kurulu yoğun katılımla 29 Şubat 2020 tarihinde yapılmıştı. Genel Kurulda küçük çaplı gerginlikler yaşandı. Gerginlikler Gümrük Müşaviri Akif Parlatan’ın sahneye gelerek Genel Kurulun geç başlaması üzerine yaptığı konuşma nedeniyle başlamıştı. Bu konudaki sorularımızı Akif Parlatan’a sorduk.

Tarafsız yayın ilkesi gereği Akif Parlatan ile bir röportaj gerçekleştirdik. Sayın Akif Parlatan'a sorularımız yanıtladığı için teşekkür ederiz.
 
Akif bey sektörde eskilerdensiniz fakat sizi tanımayanlarında olabileceğini düşünerek kendinizi tanıtmanızı rica edeceğim.

1966 Tekirdağ doğumluyum. 1985 Yılında Trakya Üniversitesi Gümrük İşletme Bölümünden mezun oldum. Yani ilk mezunlardan. Gümrüklerle ilk tanışmam 1984 yılında Kapıkule'de staj yaparak başladı. 23 Yıl ayni holding bünyesinde Dış Ticaret ile ilgili değişik görevlerde bulundum ve AÖF'de eğitimime devam ettim. Çeşitli sektörlerde Genel Müdür, Yönetim Kurulu üyeliği, Yönetim Kurulu Başkanlığı gibi görevler yaptım. Yıllardan beri mesleğe mevzuat katkısı sağlamak amacıyla "orgtr" sitesini yayınlamaktayım. 2010 yılında ilk kitabım yayınlandı. Evli ve 3 çocuk babasıyım.


Gümrük Müşavirleri Birliği (GMB) olarak bir grup adı belirttiniz. Biraz bu gruptan bahseder misiniz?

Gümrük Müşavirleri Birliği'nin (GMB) temellerini 2012 yılında attık. ve 2013 yılında marka tescilini yaparak çalışmaya başladık. Mesleğimizin risklerini en aza indirerek, İş imkanlarını ve gelirlerini arttırmak Grubumuzun temel amacıdır.

Bizler başkanlık veya yönetme arzusunda değiliz sadece bu mesleği devamlı kötü duruma düşürmeye çalışarak kendi avantajları için uğraşan acente ve depocuların yönetimde olmasına karşıyız.

Bu iki sektörün müşavirlerle çıkar birlikteliği olamaz. Birbirleri ile ayrı işlerdir ama o gruplar müşavirleri kullanarak müşterilerinden kendi menfaatleri doğrultusunda faydalanıyor.

Mesleğimiz ile ilgili atacağımız her adımda meslektaşlarımızın ne düşündüğünü rehber edindik. Mazeret üreten değil, harekete geçen yönetim anlayışı içinde olmak için yola çıktık.



Gümrük Müşavirleri Birliğini önümüzdeki seçimlerde yarışacak bir grup olarak mı görmeliyiz?

Mesleğe katkı sağlayacak, dürüst ve çok değerli bir çok meslektaşımız var. Öncelikli hedefimiz meslek için zaman ayıracak, haftanın en az 2-3 gününü bu işe adayacak meslektaşlarımıza destek vermek.

Her Seçimde gruplar tarafından pek çok hedefler belirlendi, projeler ortaya atıldı. Bu projeleri gerçekleştirmek için belli çabalar harcandı ancak gelinen noktada yapılan çalışmaların mesleğimize yansımasının oldukça zayıf ve yetersiz olduğunu görüyoruz.

Çizgisinden taviz vermeden, yaptığı hiçbir çalışmayı yük olarak görmeyecek bir çok meslektaşımızın olduğuna inanıyor ve bunlara her türlü desteği vermek için çalışacağımızı belirtmek istiyorum.

Bizlerin de seçim yarışına katılmamız gerektiğine inanırsak bazı kırmızı çizgilerimiz olacak.

1- Piyasada büyükler olarak anılan firmalardan yönetimimizde kimseye yer vermeyeceğiz.
2- Yönetimde yer alacak kişilerin en az haftanın 2-3 gününü meslek sorunları için ayırma imkanı olmalı.
Bu temel şartları taşıyacak yönetim oluşturmak kolay değil. Bu şartları oluşturmadan seçime girmek veya kazanmak meslek için yeterli katkıyı sağlamayacaktır.


Biraz cumartesi günü gerçekleşen İGMD Genel Kurulundan Bahsedelim mi? Alışılmışın dışında oldukça yoğun katılımlı bir mali genel kurul oldu. Sizce neden bu kadar yoğun katılım oldu?

Mali Genel Kurul olmasına rağmen katılımın yüksek olmasını bir örnekle açıklamak daha doğru olur düşüncesindeyim. Bir çok ülkede özellikle siyasetçiler taraftarlarını bir arada tutmak, başarısızlıklarını veya kendi yaptıklarını örtbas etmek için dikkatleri ısrarla karşılığı olan gerilimci söylemlere bırakırlar. Örneğin İran sürekli İsrail'i, İsrail de İran tehdidini gündemde tutarak yönetimsel başarılarını halkın sorgulamasının önüne geçmiş olurlar.

Bu mali genel kurulun bu kadar ilgi görmesinin nedeni de çeşitli taraflardan yükselen söylemlerdir.


Genel kurul belirtilen saatte başlamadı. Siz sahneye gelerek, ‘neden yarım saat geçtiği halde başlamadı, bir yerlerden bir şeylerden korkunuz mu var dediniz’ sonra da malum gerginlikler oldu. Bu cümlenizle ne demek istediniz?

Bir tatil günü ve herkesin ailesine vakit ayırması gereken günlerden biri. Bu söylemimden önce iki defa neden başlamadığı konusunda bilgi almak istedim ve başarılı olamadım. Açıklama yapılmamasının doğru bir yaklaşım olduğunu söyleyebilir miyiz?
Başlaması gereken saate uyulmaması mazeret ne olursa olsun haklı bir neden gibi gösterilemez. Belirtilen saatte mali Genel Kurula gelmeyenler haklı, belirtilen saatte gelenler haksız gibi bir izlenim uyandırılması hiç şık olmadı. Bu tür kongrelerin belli bir disiplin içinde yürütülmesi gerekmektedir.


Genel kurula sunduğunuz dilekçenizde rekabet kurulunun kararını referans alarak 2018 yılında ki mali genel kurulda alınan haksız rekabete ilişkin kararı değiştirilmesini istediniz. Bu konuda ki düşüncelerinizi alabilir miyim?

Bildiğiniz gibi İGMD’nin 2017 takvim yılına ait Olağan Mali Genel Kurulu 24 Şubat 2018 tarihinde toplanmıştır. 111 Üyenin katıldığı söz konusu mali kurulda gündemi oluşturan haksız rekabetin önüne geçilmesine ilişkin önerge verilmiş, oy çokluğuyla kabul edilmiş ve İGMD internet sitesinde yayımlanmıştır. (Bu karar üyelerin %1,6 sının oyuyla alındı)

24 şubat 2018’de bir başkan vekili tarafından verilen ve kabul edilen bu önerge Rekabet Kurumunda görüşülmüş; 4054 sayılı kanun kapsamında değerlendirilmiş ve İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği’ne 31.076,89 TL idari para cezası verilmesine karar verilmiştir. Söz konusu ceza, Derneğimiz üyelerinin aidatlarından oluşan dernek bütçesinden ödenmiş; MESLEĞİMİZ de kamuoyu nezdinde itibar kaybetmiştir.

Bu itibarla; uygulanabilirliği olmayan bu önergenin kaldırılmasını ve ayrıca bu önergeyi sunan, ya da çekince koymadan kabul eden, uygulayan Dernek Yönetim Kurulu üyeleri tarafından işbu idari para cezasının Derneğe ödenmesine karar verilmesini de talep ettik.


Haksız rekabet yapılıyor diye kendilerine uyarı yazısı gönderilen dernek üyeleri var dediniz, Gümrük Müşavirleri Birliği grubu içinde yer alan Meslektaşlarınızdan bu şekilde uyarı yazısı alan kaç kişi var?

Kendilerine uyarı gönderilmesi gereken o kadar çok şirket var ki! Ben masanın karşı tarafında (Müşteri olarak) çok bulundum. En büyük haksız rekabet Gümrük Müşavirliği mesleğinin yanında nakliye ve antrepo işletenlerden geldiğini gördüm.

Derneğin bu haksız rekabet yapan firmalardan kaçına uyarı yazısı gönderdiğini onların açıklaması gerekir.


Verdiğiniz dilekçede benim en çok dikkatimi çeken şu oldu; Gümrük Müşavirliği mesleği dışında, nakliyecilik, kargoculuk, antrepoculuk faaliyetlerinde bulunan İGMD bünyesinde söz sahibi olan kişilerden bahsettiniz ve sanırım farklı faaliyet alanlarında ki kişilerin yönlendirmesi ile hareket eden müşavirlerin haklarını savunmak yerine lojistik firmaların istekleri doğrultusunda hareket eden kişiler var diyorsunuz? Kim bu kişiler ve bu kişileri kim yönlendiriyor?

Bunların kimler olduğunu aslında hepimiz biliyoruz. Sadece bazı meslek mensubu arkadaşlarımız bunların kendilerini örtbas etmek için kullandıkları yöntemlerden gerçekleri görmüyor veya görmek istemiyor. Hedef saptırma, beyazı siyah gösterme konusunda başarıları tartışılmaz. Bu konuda şu an için başarılı gözüküyorlar ama biz asılsız söylemler ve iftiralarla ile değil, örnek belgeleriyle yeri geldiğinde bunları ifşa edeceğiz.

Akif Bey, yine Genel Kurulda okunan dilekçenizde, ordino ücretinden bahsetmiştiniz. Bir Gümrük Müşaviri olarak ordino ücreti neden gündeminizde yer alıyor?

Türkiye ihracatçılar Meclisi, özellikle Sn. Binali Yıldırımın Başbakanlığı ve Bülent Beyin Gümrük ve Ticaret Bakanlığı döneminde toplantı sonrasında ordino veya benzeri adlar altında genelde gümrük müşavirleri tarafından ödenip müşterilere dekont edilen bu tür ödemelere itiraz edilmesi, Yasal dayanağı olmayan bu ödemelerin yapılmaması için İGMD ye yazı yazdı fakat bu yazının üstü örtüldü.

Gümrük Müşavirliği mesleği dışında, nakliyecilik, kargoculuk, antrepoculuk faaliyetlerinde bulunan İGMD bünyesinde söz sahibi olan kişiler var derken ne demek istediğim herhalde daha iyi anlaşılmıştır.

Derneğe yazılan yazının üstünün örtülmesi hem Başbakanlık hem Gümrük Bakanının talimatlarına karşı gelmek demekti . Sektör bunu anlamadı.


Asgari ücret konusunda eleştirileriniz var, son dönemde yapılan artışları yeterli bulmuyorsunuz sanırım, sizce orana ne olmalıydı? Grubunuz yönetimde olsaydı bu konuda nasıl bir çalışma planınız vardı?

Depocuların muayene ücretine 22.4 artış yapan aynı bakanlık aynı muayeneyi yapan müşavire ise max % 15 artış vermiştir . Başbakanın bakanın talimatını hasır altı eden müşavirlere bunu layık görüyorlar ve tüm müşavirler olarak derneğin yaptıklarının sorumluluğu bize yükleniyor.
Meslek mensuplarımızın kazancın kayba uğramaması için Devletin yeniden değerleme oranlarının altında olmaması gerekmektedir.


Genel Kuruda yaptığınız konuşmanız sırasında Gümrük Müşavirleri ve Gümrük Müşavir Yardımcılarının aynı sandıkta oy kullanmasını istiyoruz dediniz, bu mücadeleyi vereceğiz dediniz. Gümrük Müşavirleri ve Gümrük Müşavir Yardımcılarını aynı sandıkta oy kullanmaları Gümrük Müşavir Yardımcılarının Yönetim Kurulunda Temsil edildikleri sayıyı değiştirmiyor. Aynı sandıkta o kullanılmasını neden istiyorsunuz? Bu durumu bir seçim politikası aracı olarak mı değerlendiriyorsunuz?

Birkaç soru önce soruduğunuz soruların birinde de belirttiğim gibi benim ve grubumuzun temel amacı seçimleri kazanıp yönetime gelmek asla değil. Seçimlere katılma kararı da almış değiliz.

Bizler, Mesleğimizin geleceğine yön verebilmek için birlik ve beraberliğimizin güçlenmesini istiyoruz. Ayrışmaya ve parçalanmaya artık son vermek zorundayız. Devlet nezdinde 300-400 oyla gelmiş bir yönetim ile 1000+ ile gelecek bir yönetimin temsil gücü çok farklı olacaktır.


Akif Bey, hafta sonu yapılan Genel Kurulda bir söylenti dolaştı, sizinle birlikte dilekçe veren Gümrük Müşavirleri Birliği gurubunda ki meslektaşlarınızın yoğunluklu olarak aynı şirkette çalıştığı yönünde. Bu konuda söylentinin ötesinde ilk ağızdan cevap almak isterim, bu durum hakkında ne söylemek istersiniz?

Evet bir firmadan katılımın yüksek olduğunu ben de fark ettim. Bunun nedenini onlara sormak gerekir. Biz grup olarak hiç kimseye katılım konusunda ısrarcı olmadık hatta Trakya'dan gelmek isteyen bir çok arkadaşımıza gelmenize gerek yok dedik.

Son olarak Grubunuzun projelerini sormak isterim, genel kurulu sonunda yönetime gelirseniz işe ilk olarak nereden başlayacaksınız?

Biz Dernek yönetimine talip değiliz. Biz bu mesleğe değer katma ve onu başarmanın peşindeyiz. Dernek yönetimlerinin başaramadığını biz grup olarak başarma derdindeyiz. Mesleğimizi Birlik çatısı altında örgütlemeyi başarabilirsek mesleğimizin kazanımları çok fazla olacaktır.

Bizlerden şuraya görüş bildirdik, burada toplandık, dağıldık gibi söylemleri duymayacaksınız. Karşınıza sonuçlardan bahsetmek, yarınlarımız için hangi somut eylemleri gerçekleştirdiğimizi anlatmak, ne güzel düşünülmüş, nihayet bu konuda bir şeyler değişecek dedirtmek için çıkacağız.

​​​​​​​​​​​​​​​​​​​​"Şimdi Birlik Vakti" yazısı için TIKLAYIN..

 

Gümrük’te Kadın-Erkek Farkı

6 Şubat 2020

 

 

Bu yıl, Dünya Gümrük Örgütü’nün en önemli takdir belgelerinden biri olan ‘Liyakat Sertifikası’na; İstanbul Gümrük Müşavirleri Derneği  (İGMD) Yönetim Kurulu Üyesi Çiğdem AĞDAĞ layık görülmüştür. Gümrük camiasına hayırlı olsun. Gümrüklerde kadın Gümrük Müşaviri olmak zordur. Gösterdiği performans karşılığında başarı gösteren meslektaşımızı kutluyorum. Bundan sonraki mesleki yaşamında ve çalışmalarında başarılar diliyorum.  

Gümrük’te Kadın-Erkek Farkı

Liyakatli meslektaşımız başarısından gururlanabilir! Dernek yönetimi,  üçüncü kez Liyakat Sertifikası’na layık görülmesinin onurunu yaşayabilir. Çünkü 2014 yılında İGMD Yönetim Kurlu Başkanı Turhan Gündüz, 2017 yılında da yine İGMD Yönetim Kurulu Başkanı Serdar keskin bu sertifikaya sahip olmuşlardır. Ancak, bu yıl 26 Ocak Dünya Gümrük Günü kutlamaları çerçevesinde,  Ticaret Bakanlığı’nda düzenlenen törende, sertifikasını Ticaret Bakanı Sayın Ruhsar Pekcan’ın elinden alan İGMD Yönetim Kurulu Üyesi Çiğdem Ağdağ; Kadın Komitesinin kurulmasına öncelik etmesi ve sosyal dayanışma çalışmaları nedeniyle Dünya Gümrük Örgütü’nün ‘Liyakat Sertifikası’na layık görülmüştür.

Oysa Ticaret Bakanlığı Uluslararası Anlaşmalar ve Avrupa Birliği Genel Müdürlüğü tarafından “26 Ocak Dünya Gümrük Günü Liyakat Sertifikaları” konulu duyuruda; 26 Ocak 2020 tarihinde gerçekleştirilecek Dünya Gümrük Günü kutlamaları çerçevesinde 2020 temasının “İnsanoğlu, Refah ve Gezegenimizin Sürdürülebilirliğinde Gümrükler” olarak, Dünya Gümrük Örgütü’nün yeni vizyonunun ise “Refah düzeyi daha yüksek ve daha güvenli bir dünya için gümrükleri bir araya getirme: Sınırlar ayırır, gümrükler birleştirir” olarak belirlendiği belirtilmiştir.

Dolayısıyla da Dünya Gümrük Örgütü’nün ‘Liyakat Sertifikası’na layık görülen İGMD Yönetim Kurulu Üyesi Çiğdem Ağdağ’ın, Dünya Gümrük Örgütü’nün yeni vizyonuna katkıları merak konusudur, tartışılabilir. Acaba İGMD yönetimi,  Çiğdem Akdağ’ı ‘Liyakat Sertifikası’na aday gösterirken hangi kriterleri dikkate almıştır? Çünkü genel olarak İGMD’de Gümrük Müşavirleri uluslararası standartlardaki başarıları ile algılanmıyor; “bizden mi, bizden değil mi, hangi gruba, hangi düşünceye aidiyeti var” gibi saçma sapan bir yolun içine girilmiştir. Eğer belirli bir grubun, düşüncenin insanı değilseniz sizi görmezlikten geliyorlar. Öyle olunca da mesleğinde gerçekten başarı gösteren Gümrük Müşavirleri küstürülüyor.

İGMD yönetimi kadın meslektaşımız Çiğdem Ağdağ Hanımefendi’yi Dünya Gümrük Örgütü’nün ‘Liyakat Sertifikası’na aday gösterirken, bu konuda bir araştırma yapmış mıdır? Yoksa sadece tercihini Çiğdem Ağdağ’dan yana mı kullanmıştır? Bu konu belirsizdir.  Ama ‘liyakat’ sözü; ‘layık olma’, yakışmak’, ‘yaraşmak’ veya ‘uygun olmak’  anlamına geliyor! Peki, bir kişi, bir işe nasıl yakışır, hangi nedenlerle uygun veya layık olur? Bir kişinin liyakati, yani Dünya Gümrük Örgütü’nün ‘Liyakat Sertifikası’na layık olduğu nasıl değerlendiriliyor? İGMD yönetimi lütfeder de açıklarsa öğreneceğiz!

Ben şahsen, İGMD Yönetim Kurulu Üyesi Çiğdem Hanımefendiyi birebir tanımıyorum! O yüzden hakkında fikir yürütmem ahlaki olmaz! Ama herhangi bir meslektaşımın İGMD Yönetim Kurulu Üyeliğine nasıl seçilebileceğine dair görüş ve düşüncelerim var. Ayrıca Çiğdem Hanım’ın Dünya Gümrük Örgütü’nün en önemli takdir belgelerinden biri olan ‘Liyakat Sertifikası’na layık görülmesine de bir şey diyemem! Ancak, geçen yıl İstanbul’da yaşanan bir olayı burada hatırlatmakta fayda görüyorum.

Hatırlayanlar olacaktır! Geçen yıl Eylül ayında, İGMD üyesi kadın gümrükçüler, İstanbul Ticaret Odası’nın (İTO) ev sahipliğinde Cemile Sultan Korusu’nda toplanmıştır. ‘Gümrük Dünyası’nda Kadınların Rolü’ başlıklı toplantıya, Ticaret Bakan Yardımcısı Gonca Yılmaz Batur da katılmıştır. Benim iştirak etmediğim o toplantıda bir konuşma yapan İTO Başkanı Şekib Avdagiç, “İGMD Genel kurul toplantısında, yönetim kuruluna ilk kez bir kadın üyenin seçilmesi milattır” dedikten sonra, konuşmasını çok ilginç ve hafızalarımızdan asla silinmeyecek şu sözlerle sürdürmüştür:

“Bazı meslekler var; kadınlar sanki o mesleklerde bulunamaz gibi bir algı oluşturuluyor. Oysa biz şunu görüyoruz ki, hangi meslekle ilgili bu algı yayılmak isteniyorsa, kadının varlığına en çok orada ihtiyacımız var. İşte gümrük müşavirliği de böyle. Gümrükte en önemli hususun, mevzuata uygun malın girişine ve çıkışına izin vermek, uygun olmayana geçit vermemektir. Bunu sadece gümrük memuru sağlamayacak. Yarı kamusal görev yapan gümrük müşavirlerimiz de yapacak. İşte bu konuda en hassas olanlar kadınlardır. Kadın gümrük müşavirlerinin varlığı artarsa, ne olur biliyor musunuz? Sözgelimi gümrükte vergi kaybına yol açacak suistimaller azalır. Çünkü kadınlar, mevzuata çok bağlıdır, titizdir” 

Açıkça söylüyorum: İTO Başkanının “Kadın Gümrük Müşavirlerinin varlığı artarsa, Gümrük’te vergi kaybına yol açacak suistimaller azalır” cümlesi, erkek Gümrük Müşavirlerine hakarettir, iftiradır. Ne demek yani, kadın Gümrük Müşavirleri titiz de, erkek Gümrük Müşavirleri titiz değiller mi? Gümrük’te vergi kaybına yol açanlar, mevzuata bağlı olmayan erkek Gümrük Müşavirleri midir? Gümrük’te vergi kaybına yol açanlar, olsa olsa mevzuata bağlı olmayan, ahlaksız iş insanları olabilir. Vah gümrükler vah!

İTO Başkanı kusura bakmasın ama bu zihniyet,  kadına endeksli ve hastalıklı bir zihniyettir! Bu sözler,  erkek Gümrük Müşavirlerine hakaretten de öte, küfürdür. Yani erkek Gümrük Müşavirleri, Gümrük Mevzuatı’nın uygulanmasında hassas davranmıyorlar da kaçakçılık mı yapıyorlar? Gümrük’te muayene ve denetim yok mudur? Türkiye’de görev başında olan Gümrük Müşavirlerinin tamamı kadın olsa, Gümrük’te vergi kaybına yol açacak suistimallaler olmayacak mı? Kadınlar mevzuata çok bağlı da erkekler bağlı değil mi?

İTO Başkanının bu yöndeki görüşü ahlaki değildir! Gümrük Teşkilatı’nın kuruluşundan bugüne kadar, gümrüklerde yaşanan yolsuzluk ve rüşvet olayları bir türlü sonlandırılamıyor? Neden? Gelmiş geçmiş güümrükten sorumlu bakanların hepsi de erkek olduğu için mi? Şimdiler de gümrüklerden sorumlu Ticaret Bakanı kadındır. Peki, gümrüklerde yolsuzluk ve rüşvet olayları sıfırlanmış mıdır? Bilen varsa söylesin! Halep oradaysa arşın buradadır!

Kaldı ki, gümrüklerden sorumlu Ticaret Bakanımız kadın!   Kadın Ticaret Bakan Yardımcımız var! Ticaret Bakanlığı personelinin üçte biri kadın! Gümrük müşavirlerinin neredeyse yüzde 10’u kadın! Gümrük müşavir yardımcılarının yüzde 5’i kadın! İGMD Yönetim Kurulu’nda kadın üye var! Peki, gümrükler tertemiz midir? Gümrükleri kirletenler erkek Gümrük Müşavirleri midir?

Bu arada, bir gerçeği hatırlatmakta fayda var: Bugüne kadar erkek Gümrük Müşavirleri bir ‘ODA’ çatısı altında örgütlenmeye layık görülmemiştir. Türkiye’de Kadın Komitelerinin kurulmasına öncülük etmesi ve sosyal dayanışma çalışmaları nedeniyle,  Dünya Gümrük Örgütü’nün Liyakat Sertifikası’na layık görülen kadın meslektaşımız Çiğdem Ağdağ, belki Gümrük Müşavirleri Birliği’nin kurulmasına da öncülük edebilir ve tüm Gümrük Müşavirlerini kamu kurumu niteliğinde bir ‘birlik’ çatısı altında birleştirebilir. Erkeklerin,  110 yıldır başaramadığı bu işi, belki kadınlar başarabilir.

Atatürk’ün de dediği gibi, şuna inanmak lazımdır ki, dünya yüzünde gördüğümüz her şey kadının eseridir. Gümrük Müşavirleri ve Yetkilendirilmiş Gümrük Müşavirleri Birliği’ni kurmak da belki liyakatli bir kadına kısmet olabilir. Bence de İGMD yönetimine ilk kez bir kadın üyenin seçilmesi bir milattır! İleride İGMD Başkanı da seçilse şaşırmamak gerek!

Ayrıca İTO Başkanı Avdagiç’in kadınlara dönük övgü dolu sözlerini de önemsemek lazım! İTO Başkanı Avdagiç’in görüşüne göre, gümrüklerde vergi kaybının da, suistimallerin de müsebbipleri erkekler ise eğer; gümrük personelinin üçte biri değil de üçte ikisi kadın olsa, Gümrük’te yolsuzluk ve rüşvet olayları sonlanabilir. Gümrük Müşavirlerinin yüzde 10’u değil de yüzde 90’ı kadın olsa, Gümrük’te vergi kaybı da, suistimaller de sıfırlanabilir. Hatta Gümrük’te iş takipçilerinin tamamı kadın olsa, Gümrük Müşavirliği Mesleği popüler hale bile gelebilir! Hele gümrükler tamamen kadınlara emanet edilse; dış ticaret  sektörünün ahlakı da düzelebilir!…

Araştırmacı-Yazar
bottom of page